Op de mtb door Kenia

1491
Met de fietstocht in Kenia willen de 32 deelnemers uit (vooral) Epe en omgeving geld inzamelen voor uitbreiding van het Waterproject Maai Mahiu.

Kenia en fietsen geen voor de hand liggende combinatie? Toch wel. Niemand minder dan Chris Froome is geboren in Kenia en leerde daar al op jonge leeftijd van ex-wielerprof David Kinjah de eerste serieuze pedaalslagen op mtb en racefiets. Toch is fietsen in Kenia voor de meeste wielertoeristen niet de eerste keus. Het vrijwel ontbreken van fatsoenlijke wegen, fietspaden en stromend water, de verzengende zon; al met al een hele uitdaging. Een uitdaging die 32 mensen uit (vooral) Epe en omgeving vol overtuiging aangaan: ‘Epe Fietst voor Water’.

Op 7 september vertrekt de groep naar Kenia. Waarom juist dit land? In Kenia staat het Boresha kindertehuis, opgericht door de Stichting Kenya Kinderen, een initiatief van Epenaren Erwin van Andel, Jan Brinkman en Marco van der Haar. Zij zetten vanaf 2009 allerlei kleine en grotere projecten op touw om de leefomstandigheden van kinderen in de Rift Valley in centraal Kenia te verbeteren.

Ze organiseerden in 2013 bijvoorbeeld ‘Epe Klimt Kilimanjaro’, een wandeltocht waarmee zeven personen de top van de hoogste berg van Afrika wilden bereiken en € 35.000 inzamelden voor het kindertehuis. Twee jaar later stond de eerste editie van ‘Epe Fietst voor Water’ op de rol. De (ook toen) 32 deelnemers haalden er ruim € 80.000 mee op. En daarmee is gelijk het nut van deze projecten aangegeven. Niet alleen werkt de tocht inspirerend voor de deelnemers en hun omgeving, maar ook wordt een concrete bijdrage geleverd. Een wezenlijke bijdrage aan een perspectiefvolle toekomst van de kinderen van het kindertehuis en aan de lokale gemeenschap waarvan deze kinderen deel uitmaken.
Iedere euro die bij de stichting binnenkomt, komt ten goede aan de realisatie van de projecten. De stichting werkt vrijwel zonder kosten; geen van de bestuursleden krijgt betaald voor zijn werkzaamheden, of krijgt onkosten vergoed. Lokale ondernemers en aannemers in Kenia realiseren de projecten, zodat de lokale bevolking meeprofiteert van de uitvoering en de werkgelegenheid die de projecten bieden. Ook de deelnemers betalen alle kosten voor reis en verblijf uit eigen zak.

Kindersterfte
Met de fietstocht van dit jaar willen de deelnemers geld inzamelen voor uitbreiding van het Waterproject Maai Mahiu. Het dorp Maai Mahiu heeft te lijden onder een enorme waterschaarste vanwege de ligging achter een bergkam die vrijwel alle regenval tegenhoudt. Het gebrek aan water leidt tot slechte hygiënische omstandigheden: door het drinken van vervuild water zien we veel ziektes onder volwassenen en sterfte onder kinderen. Maai Mahiu ligt aan de voet van de vulkaan Mt. Longonot; daarom moet het water kilometers verderop uit de bergen komen. Stichting Kenya Kinderen wil zorgen voor de aanleg van een waterleidingsysteem.

Iedere euro die de stichting binnenkRijgt, komt ten goede aan de realisatie van de projecten

Mede dankzij de eerste editie van Epe Fiets voor Water is er al veel bereikt: hydrologisch onderzoek naar mogelijke waterpunten bij het dorp, proefboringen, de aankoop van een geschikt stuk grond boven op de berg. Hier is ook een boorgat van 230 meter diepte gemaakt, dat 40.000 liter water per dag geeft. Om het schone water naar het dorp te distribueren, wordt nu een buizensysteem van 7,5 kilometer lengte aangelegd.
De eerste drie waterpunten komen bij de plaatselijke basisschool (Ngeya Primary School), het ziekenhuis (Maai Mahiu Health Centre) en het Boresha kindertehuis. Bovendien komen er twee aftappunten voor de plaatselijke bevolking. Zoals gezegd: lokale ondernemers, dorpsbewoners en autoriteiten zijn en worden betrokken bij de aanleg, het onderhoud en de verkoop van het water om een duurzaam watersysteem te ontwikkelen. Een lokale Waterboard is verantwoordelijk voor het beheer. De totale kosten bedragen € 230.000 waarmee tweeduizend inwoners de beschikking zullen hebben over schoon en betrouwbaar drinkwater. Met de opbrengst van de fietstocht hoopt de stichting misschien zelfs een tweede waterput in werking te kunnen stellen.

Geweldige vergezichten
Editie 2 van Epe Fietst Voor Water leidt de deelnemers om Mount Kenya, de hoogste berg van het land. De tocht van ruim 560 kilometer en 7.600 hoogtemeters voert dwars door een groene, bergachtige omgeving tussen thee- en koffieplantages, door ongerepte natuurparken, maar ook door diverse dorpen en op hoogvlaktes met geweldige vergezichten over The Rift Valley. De finish is bij het Boresha kindertehuis.

www.kenyakinderen.nl

Ook ‘Epe Fietst voor Water’ steunen? Maak dan uw donatie over naar bankrekening NL89 RABO 0336778864.

Tekst: Ton Brands
Foto’s: Maurice Schalker