Klaar voor Beer, Blues & BBQ

1629

Epe heeft z’n Jazz Comes To Town en waarom zou er dan in Heerde geen plek zijn voor iets soortgelijks? Verschillende Heerdenaren liepen al een tijdje met het idee rond en vorig jaar werd de knoop doorgehakt na een bezoekje van Frank Drost en Roelof Speckmann aan hét Nederlandse bluesdorp Grolloo, met aansluitend een avondje ‘Johan Derksen-Keeps the Blues Alive’. Op 6 juli en 24 augustus maakt Heerde ruimte voor Beer, Blues & BBQ.

Iedere rechtgeaarde bluesliefhebber weet dat Grolloo de plek is waar de frontzanger van Cuby and the Blizzards, Harry Muskee, zijn roots heeft en dat Johan Derksen naast voetbalanalist tevens groot bluesliefhebber is. Frank Drost en Roelof Speckmann, in duo-schap voorzitter van Visit Heerde, vonden die middag dat het er maar eens van moest komen: een bluesmiddag in Heerde. “Maar ons idee was wel dat er dan ook direct een programma moest staan met Nederlandse bluestoppers (zie kadertekst, red.). Dat is gelukt. Erwin Java is de topact op 6 juli en is een bekende naam in de blueswereld. Hij was ooit gitarist bij Cuby and the Blizzards. En AJ Plug is volgens Johan Derksen op dit moment de beste blueszangeres van Nederland. Ik weet zeker, het wordt genieten”, zegt Frank Drost, die benadrukt dat de middag op het Dorpsplein vrij toegankelijk is. “We vragen geen entree. Het moet gewoon een leuke middag zijn voor iedereen. Gezelligheid staat voorop. Dus ook tijdens de optredens kun je gewoon een biertje halen en een praatje maken. Het is niet zo dat je allemaal op je stoeltje moet blijven zitten om naar de muziek te luisteren”, zegt Drost, die daarbij naar het Eper JCTT verwijst. “Daar zitten de echte liefhebbers intens van de muziek te genieten, terwijl eromheen allerlei mensen met elkaar staan te kletsen. Die gemoedelijkheid past ook bij onze bluesmiddagen. Het is niet voor niks dat ‘Beer’ en ‘BBQ’ aan de middag zijn toegevoegd. Naast een paar tappunten bij verschillende horecagelegenheden, waar je een gewoon biertje kunt halen, hebben we ook een bierproeverij. Het BBQ-deel is uitbesteed aan Slagerij Uit de Bosch en Wilma’s Snackbar.”

Ik weet zeker, het wordt genieten

Revival
Het feit dat Drost met vrienden afreisde naar het Drentse Grolloo doet vermoeden dat we hier te maken hebben met een groot bluesliefhebber. “Nou, dat valt mee. Ik hou van allerlei soorten muziek. Vroeger moest je fan zijn van óf The Rolling stones óf The Beatles. Ik vond beiden leuk. Maar ik hou ook van moderne muziek. Ik vind Indi-pop bijvoorbeeld ook heerlijk om naar te luisteren.” Drost heeft dus geen speciale gevoelens bij blues, maar hij vindt het wel leuk dat de blues de laatste jaren een revival meemaakt. Ik geloof dat Eric Clapton de muziek weer van de plank heeft gehaald en ook de Stones zijn weer terug bij hun roots met een echte blues-LP. Maar ook nu zijn er jonge artiesten die prachtige bluesmuziek maken. Onlangs heb ik een cd gekocht van de Nick Harlessband. Prachtige eigentijdse blues.”

Frank Drost kijkt uit naar de twee muziekmiddagen in Heerde. “Ik ga heerlijk op een stoeltje zitten om te genieten. De organisatie is grotendeels overgenomen door Jan Modderman namens de ondernemersvereniging Heerde en door Erica Hottinga van Visit Heerde en verder is de Evenementenstichting Heerde bij het evenement betrokken. We hebben financiële ondersteuning van het ondernemersfonds en Vistit Heerde, dus op alle fronten is er groen licht”, zegt Drost, die dus hoopt een rustige middag te beleven. “Relaxed achteroverleunend met een biertje bij de hand, dat hoort bij bluesmuziek.”

Tip
Heeft hij nog een laatste tip voor de lezers om in de stemming te komen voor deze twee middagen? “Luister maar eens naar ‘Window of my eyes’ van Cuby and the Blizzards. Dan hoor je hoe mooi blues kan zijn. Maar op Spotify is ook wel wat te vinden van Erwin Java samen met Tineke Schoemaker of Barefoot, The Grolloo tapes van AJ Plug. Als je dat gehoord hebt, wil je er absoluut bij zijn in Heerde.”

  • Op zaterdag 6 juli trapt The Trabb uit Wapenveld om 16.00 uur Beer, Blues & BBQ af. De band verzorgt een 2 uur durend optreden. Van 18.00 uur tot 19.00 uur is er pauze en dus ruimschoots tijd voor ‘bier en barbecue’. Daarna gaat de blues weer verder met Erwin Java & Band. Het programma is afgelopen rond 21.00 uur.
  • Op zaterdag 24 augustus opent Big Bo het programma om 16.00 uur. Ook dan is het podium van 18.00 tot 19.00 uur even leeg, waarna AJ Plug & Band het programma vervolgt tot 21.00 uur.

    Naast de twee bluesmiddagen is op de zomerse zaterdagen meer muziek te beleven in het centrum van Heerde. Op 29 juni, 27 juli en 3 augustus is het genieten van ‘Muziek op ’t plein’ met wisselende artiesten. Deze muziekmiddagen beginnen om 13.00 uur.

Tekst en foto: Gerrit Tenkink