Paarden4daagse staat als een huis

1528
De nieuwe voorzitter van de Eper Paarden4daagse, Peter Kats: “Als deelnemer heb ik altijd enorm genoten van dit evenement. Als bestuurslid wil ik dat genieten vasthouden.”

De Paarden4daagse (4 tot en met 7 juni) in Epe behoeft nauwelijks introductie. Zonder overdrijven kan het evenement vergeleken worden met de Fietsvierdaagse in Drenthe en de Wandelvierdaagse in Nijmegen. Dit is hét landelijk evenement voor de hippische wereld. De nieuwe voorzitter Peter Kats is er klaar voor. “Gedurende het evenement hoop ik vooral met de handen in de zakken te kunnen lopen. Dan is de voorbereiding in ieder geval goed geweest.”

“Want voor het bestuur van de stichting zit de meeste tijd in de voorbereiding. Door het jaar heen is er doorlopend overleg en een paar dagen voor aanvang zijn we bezig om de startlocatie en het feestterrein in te richten. We hebben een aantal nieuwe bestuursleden, dus het is best spannend wat er allemaal op je af komt. Maar er liggen uitgebreide draaiboeken, dus dat geeft houvast. In details passen we hier en daar wat aan.” De nieuwe voorzitter heeft zijn werkzame leven afgesloten en hoefde dan ook niet lang na te denken of hij deze klus op zich wilde nemen. “Ik doe nu alleen nog maar dingen die ik leuk vind. En ik heb tijd. Als deelnemer heb ik altijd enorm genoten van dit evenement. Tijd dus om me maar eens van deze kant in te zetten.”

‘Ik doe alleen maar dingen die ik leuk vind’

Professionaliteit
Emstenaar Kats nam zelf meerdere malen deel aan het evenement en vorig jaar liep hij een week lang met de toenmalige voorzitter Ruud Jager mee om het evenement van de bestuurlijke kant te ervaren. “Het evenement loopt gesmeerd. We hebben veel ervaren vrijwilligers, zo’n zestig stuks, en de deelnemers hebben er zin in en zijn goedgemutst. Een klein puntje dat me vorig jaar opviel was dat de bestuursleden zelf zo druk waren. Ik heb dat geprobeerd te veranderen. Dit jaar wil ik dat de bestuursleden tijdens deze vier dagen de handen vrij hebben en alleen in actie komen bij calamiteiten. Kortom, dus zo min mogelijk in actie komen.”

De nieuwe voorzitter looft de professionaliteit van het evenement. “De deelnemers krijgen op het hart gedrukt dat ze met goed getrainde paarden aan de start moeten verschijnen. Op de pleisterplaatsen bijvoorbeeld staat ook steeds een dierenarts die de paarden controleert en zorgt dat ze tussentijds voldoende rust krijgen. Zijn de paarden niet in goede conditie dan mogen ze niet van start. De gezondheid van de dieren staat voorop.”

Nevenactiviteiten
De organisatie streeft ernaar om het evenement niet alleen aantrekkelijk te maken voor de deelnemers; ook het publiek kan volop genieten. “We openen het evenement op maandagavond op de feestweide aan de Officiersweg om 19.00 uur met een clinic ‘Horse boarding’. Ook leuk voor het publiek om kennis te maken met deze nieuwe sport. Verder is er een troubadour die voor de muzikale invulling van de avond zorgt. Dinsdagavond hebben we een cursus ‘sieraden maken van paardenhaar’. Op dinsdagmiddag halen we met de paardentrams bewoners van het de verzorgingshuizen in Epe op om op het feestterrein te genieten van koffie, cake, bingo en uiteraard van de paarden en het marinierskoor, dat deze middag optreedt. Op woensdag verzorgt het animatieteam van de Jagerstee spelletjes voor de jeugd en rijdt er een treintje van het centrum van Epe naar het start- en finishterrein. En uiteraard is het tijdens de vier dagen voor het publiek interessant om langs de route of op de pauzeplekken te komen kijken naar de ruim vijfhonderd deelnemende combinaties.” De routes en pleisterplaatsen zijn te vinden op de website onderaan dit artikel.

Vrijdagavond
Een belangrijk onderdeel van het evenement is de intocht op vrijdagavond. Vooral de veiligheid van ruiters, menners, paarden en publiek speelt een belangrijke rol. “We hebben dit jaar de hele week de beschikking over de oud-mariniers die zich eerder in de week al verdienstelijk zullen hebben gemaakt als koor, maar op de vrijdagavond dus als verkeersregelaar dienst gaan doen. En verder organiseert de ondernemersvereniging op vrijdagmiddag en vrijdagavond een aantal activiteiten in het centrum van het dorp, zodat er doorlopend reuring is. Er nemen vijfhonderd combinaties deel aan de vierdaagse, maar we verwachten dat de helft meedoet met de intocht. Niet alle paarden zijn er geschikt voor en soms ook vinden de deelnemers het zelf niet leuk. Iedereen is daarin vrij om te kiezen.”

Of Kats en zijn medebestuursleden vier dagen lang vooral kunnen genieten en niet bezig hoeven te zijn met allerlei bijkomende tussendoorklusjes zit vooral in een goede voorbereiding en capabele vrijwilligers. “We hebben een team met geweldige vrijwilligers. Een aantal ervan heeft heel veel ervaring, dus die weten exact wat er moet gebeuren. We gaan op detailniveau dingen anders doen. Vorig jaar waren bestuursleden bijvoorbeeld nog heel druk om ’s ochtends de lunchpakketten voor de vrijwilligers samen te stellen. Dit jaar hebben we cliënten van dagcentrum Matenveld, van de Stichting Passerel, die dat voor ons gaan doen. Dit soort hulp, daar zijn we geweldig blij mee. Dat neemt ons een flinke hoeveelheid werk uit handen en voor de cliënten van de Passerel is het een geweldige ervaring. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Je ziet het: de organisatie staat als een huis. Wij zetten alleen nog een paar puntjes op de i.”

www.paarden4daagse.nl

Tekst en foto: Gerrit Tenkink