‘Meestal zie ik alleen ‘het staartje’

1504
Jan Modderman, bestuurslid van de Ondernemersvereniging Heerde, heeft het netwerken en organiseren in de genen.

Het is een mooie voorjaarsdag en de terrassen bij Limburgia en even verderop bij De Postkamer zitten vol. Winkeliers hebben hun waar uitgestald. Het is zoals Jan Modderman, bestuurslid van de Ondernemersvereniging Heerde (OVH) het graag ziet. “Ik houd van het dorpse karakter en de gemoedelijkheid, maar er moet wel reuring zijn. Als dat er niet is, bloedt het centrum dood. Dat wil niemand.”

Jan Modderman is in het dagelijks leven Assistent Bedrijfsleider bij De Waard Tenten. Hij werd 4 jaar geleden gevraagd om toe te treden tot het bestuur van de Ondernemersvereniging met als taak het organiseren en coördineren van evenementen. “Wij verkopen tenten en dan is direct de link met feestjes gelegd, want bij een feest heb je een tent nodig. ‘Jan, jij organiseert tentenshows, dan kun je ook wel een feestje organiseren’. Feitelijk slaat dat natuurlijk nergens op, want de tenten die wij bij De Waard verkopen hebben niks met feesttenten te maken. Maar ik zei ‘ja’ en heb toen ‘Heerde Proeft’, dat ik destijds voor het Dorpshuis organiseerde, omgezet naar de consumentenbeurs Hemito (Heerde Middenstand Tentoonstelling). Een beurs die na jaren afwezigheid weer is doorgestart, maar dan in een kleinere opzet. Bij Hemito krijgen Heerder ondernemers de mogelijkheid om zich te presenteren voor het regionale publiek. Dat kan van alles zijn, horeca, maar je bent ook welkom als je zonnepanelen of koffiezetapparaten verkoopt. We willen de verbinding leggen tussen de bezoekers en de ondernemers uit ons dorp, want vaak weet men helemaal niet wat er allemaal in ons dorp te koop is. We bouwen in het Van Meurspark een tent van 80 bij 20 meter. Daar kunnen de ondernemers een kraam of stand van maximaal 9 vierkante meter huren. De kleinschaligheid houdt het betaalbaar voor de ondernemers en zo kunnen we zorgen dat het publiek gratis naar binnen kan. We verwachten dat er dit jaar zo’n 85 ondernemers deelnemen. De dag vindt plaats op vrijdag 11 oktober van 14.00 tot 21.00 uur. Vorig jaar trok dit evenement zo’n 3.500 tot 4.000 bezoekers.”

Financiële slagkracht
Hij is blij met de financiële armslag die het Ondernemersfonds in samenwerking met de gemeente Heerde heeft gecreëerd voor onder andere de ondernemersvereniging. “We hebben hier in het centrum van Heerde zo’n 65 potentiële leden, maar slechts 37 ervan zijn lid van de ondernemersvereniging. In het verleden betaalden alleen de leden lidmaatschap en zij betaalden dus ook de activiteiten. Nu betalen alle ondernemers een bedrag aan de gemeente Heerde dat in het Ondernemersfonds komt. De ondernemersvereniging kan een beroep doen op een deel van deze opbrengsten om activiteiten te organiseren.

‘Ik ben er van overtuigd dat winkels in Heerde bestaansrecht hebben’

Acht zaterdagmiddagen
Jan Modderman kijkt uit naar de zomer als hij organisatorisch bij een groot aantal activiteiten is betrokken. Zo is hij coördinator voor ‘Muziek op het Plein’ (29 juni, 13, 20 en 27 juli, en 3 en 10 augustus). “Op deze zaterdagmiddagen komt er halverwege de winkelmiddag een artiest of een bandje optreden in de muziektent op het Dorpsplein. Die gezelligheid trekt mensen en dat is exact wat we willen.” Op 6 juli en 24 augustus staat een soortgelijke activiteit op het programma, maar dan iets groter opgezet: Beer, Blues & Bbq’. Twee zaterdagmiddagen met bluesbands die landelijk bekendheid genieten. Op zaterdag 6 juli zijn dat de bands Trapp en Erwin Java & Band en op zaterdag 24 augustus Big Bo en AJ Plug & Band. We steken de bbq aan en mensen drinken een biertje en eten een hapje. Deze middagen beginnen om 16.00 uur en eindigen rond de klok van 21.00 uur.”

Eigen karakter
Het is opmerkelijk dat hij zich zo inzet voor deze activiteiten waar hij zakelijk gezien zelf geen voordeel van heeft. “Ik woon bijna m’n hele leven in Heerde en ik vind de gezelligheid in het dorp belangrijk. Heerde heeft een klein centrum, maar wel met een eigen sfeer. Verhoudingsgewijs heb je hier veel eigen ondernemers en dus minder grote winkelketens. Dat geeft zo’n dorpscentrum een heel eigen karakter”, aldus Jan Modderman, die hoopt dat de twee grote leegstaande panden in het centrum snel zijn opgevuld. “In het pand van Van Setten/Van Loenen zit schot, heb ik gehoord. Ik heb begrepen dat er twee winkels komen met daarboven appartementen. Natuurlijk heeft de detailhandel het moeilijk met alle concurrentie van internet, maar ik ben er van overtuigd dat winkels in Heerde bestaansrecht hebben. Mensen willen een stukje service, maar ook een stuk beleving. Als je als winkel in staat bent om deze twee punten naar voren te laten komen, dan heb je bestaansrecht. Dat is mijn vaste overtuiging.”

Eind van het feest
Nog even terug naar de zomerse activiteiten in het centrum van Heerde. Modderman geniet van de activiteit, maar vreemd genoeg is hij er altijd alleen maar bij aan het eind van de middag als het feest bijna is afgelopen. “Ik organiseer het wel, maar de uitvoering ligt weer voor een groot deel bij andere mensen. Ik sta natuurlijk gewoon op zaterdagmiddag in de winkel. Als die sluit, dan is het grootste deel van het feest al voorbij. Meestal zie en beleef ik alleen nog maar ‘het staartje’. Maar dat is niet erg. De meeste feestjes worden naar het eind toe alleen maar gezelliger.”

Tekst en foto’s: Gerrit Tenkink