Bevrijdingsvuur naar Apeldoorn

1072

Viering bevrijding Apeldoorn  woensdag 17 april 2019

Lopers van AV ’34 brengen op 17 april in estafettevorm het bevrijdingsvuur van Wilp naar Apeldoorn. In Wilp zijn in april 1945 de eerste Canadezen de IJssel overgestoken, die later Apeldoorn zouden bevrijden.

De hardlopers vertrekken in Wilp bij de kerk om 17.20 uur na een korte toespraak van Jos Penninx, burgemeester van Voorst. De atleten volgen de bevrijdingsroute naar het Oranjepark in Apeldoorn.

De loop is een onderdeel van de festiviteiten op woensdag 17 april, wanneer voor de 74e keer de bevrijding van Apeldoorn zal worden gevierd.

De Stichting bevrijding ’45 organiseert deze dag, waarbij ook het bevrijdingsvuur in het Oranjepark zal worden ontstoken.
Om 19.25 uur start de viering in het Oranjepark. Daar zal bij  het monument ‘De Man met de Vlag’ rond  dat tijdstip de groep hardlopers uit Wilp aankomen.

Medewerking aan de viering wordt verleend door het Apeldoornse DAP en City of Apeldoorn Pipes and Drums. Daarnaast zullen militaire voertuigen meerijden van de vereniging Old Army Cars.

Rond 19.35 uur zal waarnemend burgemeester Petra  van Wingerden na een korte toespraak het bevrijdingsvuur ontsteken. Ook zullen er bevrijdingsgedichten worden voorgedragen. In het programma is daarnaast plek ingeruimd voor toepasselijke muziek.