Standpunt: Jacqueline Koops-Scheele

1591

Nieuwe burgemeester Heerde: ‘Ik hoef niet weg voor het vakantiegevoel’

Heerde heeft sinds 1 februari een nieuwe burgemeester: Jacqueline Koops-Scheele. En hoewel ze de ambtsketen nog maar zes weken draagt, lijkt ze zich al als een vis in het water te voelen. In de burgemeesterskamer in het Raadhuis in Heerde beantwoordt ze de vragen voor de rubriek ‘Standpunt’. Soms diep nadenkend, maar meestal met een glimlach.

Koops of Koops-Scheele?
“Het maakt niet uit. Mijn man is een aantal jaren geleden overleden aan kanker en ik draag nog altijd zijn naam. Maar ‘Koops’ of ‘Koops-Scheele’, doe maar wat makkelijk is.”

Bruggenbouwer of doorpakker?
“Ik voel me eigenlijk beiden. Bij bruggenbouwer ben je iemand die mensen in hun kracht kan zetten, maar soms moet je ook doorpakken. Dat hoort bij mijn functie om beslissingen te nemen. Ik probeer dat overigens wel altijd te doen zonder dat ik mensen uit het oog verlies.”

Laagvliegen of hoogvliegen?
“Hoogvliegen. Ik ben heel erg tegen laagvliegen. Ik heb zelf in Amstelveen gewoond, dus ik weet wat voor herrie laagvliegen geeft. Daar waar mogelijk wil ik de schade van Lelystad beperken.”

Fietsen of met de auto?
“Als het even kan op de fiets. Dat vind ik ook zo heerlijk hier. Alles is dicht bij elkaar. De kinderen op school en de bso, het gemeentehuis en mijn woning; het kan heel vaak op de fiets.”

De wolf op de Veluwe: welkom of niet?
“Een van de eerste functies die ik erbij kreeg na mijn aantreden was het voorzitterschap van het bestuur Schaapskudde Epe-Heerde. Ik vind het lastig om te beoordelen hoe bedreigend de wolf is voor onze schaapskudde. Ik moet eerst maar eens gaan praten met de schaapsherder. Ik ben wel voor het aanlijnen van honden in de nabijheid van de schaapskudde. Pas geleden was er weer een bijtincident. Dat wil je natuurlijk niet.”

Hattem/Heerde en Epe: fuseren of afzonderlijk verder?
“Een fusie lijkt mij op termijn niet uitgesloten. De provincie heeft een verkenner gestuurd die de voor en tegens moet inventariseren. Eerst de uitkomsten daar maar eens van afwachten. Ik sta er in ieder geval niet met de rug naar toe. Ik kan in ieder geval zeggen dat we op geen enkele manier door de provincie onder druk zijn gezet. En uiteindelijk is het de kiezer die beslist.”

Het sociale domein: armoedebestrijding of het tegengaan van vereenzaming van ouderen?
“Dat is een duivels dilemma. Alsof ik tussen jeugd en ouderen moet kiezen. Kiezen tussen deze twee is onmogelijk.”

Het raadhuis verbouwen, ja of nee?
“Toen ik aantrad op 1 februari lag het besluit om te verbouwen er al. Ik ben daar overigens ook voorstander van. Als je hier zit, voel je de tocht langs de ramen gaan. Ik vind als gemeente dat we het goede voorbeeld moeten geven. Het geld dat voor de verbouwing is gereserveerd, moet je niet zo maar ergens anders inzetten.”

Vakantie: binnen- of buitenland?
“Ik ben dol op skiën. Dat vind ik verreweg de leukste vakantie van het jaar. Ik denk dat ik deze zomer, als het weer goed is, gewoon met de kinderen thuis blijf. Genieten van deze prachtige omgeving. Het bos, de heide en het Heerderstrand; ik hoef niet weg voor het vakantiegevoel.”

Uit eten of thuis?
“Uit eten. Lekker makkelijk. Niet koken, geen afwas. Over het algemeen hou ik wel van pittig. Iets oosters, sushi of een goede pizza. Ik ben gek op lekker eten.”

Muziek: klassiek, rock, Nederlandstalig?
“Ik luister graag naar Hill Songs; opwekkingsmuziek met een christelijke boodschap. Ik vind het een mooie mix van goede muziek en een mooie boodschap.”

Persoonlijk hoeven van mij de winkels op zondag niet open

Zondagopenstelling van de winkels: voor of tegen?
“Persoonlijk hoeft het van mij niet. Ik denk dat het goed is om één dag per week dicht te zijn. Dat past ook bij onze dorpen. Bovendien zorgt het niet voor extra omzet. In feite zie ik niet zo veel voordelen.”

Vrije tijd: winkelen, sporten, netflixen?
“Sporten staat bij mij op één. En dan met name hardlopen. Geen halve marathon. Gewoon een half uurtje een rondje over de Renderklippen. Daarnaast moet ik regelmatig winkelen. Dat doe ik niet voor de lol, maar als burgemeester moet je er af en toe toch een beetje netjes uitzien. Maar bovenal vind ik het fijn om mijn vrije tijd met de kinderen door te brengen.”

Windmolens in het buitengebied? Voor- of tegenstander?
“Ik denk dat we weinig te kiezen hebben. We zullen wel moeten, want iedere gemeente heeft de verplichting om er een aantal te plaatsen. De plekken worden bepaald in overleg met de provincie.”

Koningsdag? Op een terrasje of de dorpen langs?
“Koningsdag is voor mij een werkdag. Dan ga ik de dorpen langs. Overal kijken en kennismaken. Het hoort bij mijn taak als burgemeester. Het terras bewaar ik voor een andere keer.”

Tekst: Gerrit Tenkink
Foto: Gemeente Heerde