VA-Krant maart verschijnt 20/21 maart

1078
De nieuwe editie van de VA-Krant verschijnt dinsdag 20 en woensdag 21 maart.

Volgende week (op 20 en 21 maart) valt de maart-editie van de Veluwe Actief-Krant weer in de bus in Epe en Heerde.

Wat valt er te lezen in de maart-editie van de VA-Krant?

Zonder tuin meedoen aan een tuinwedstrijd? Dat kan alleen bij de Veluwe Actief-Krant. In samenwerking met ‘Groei en Bloei afd. Noordoost Veluwe’ organiseren we een Tuin(tje)wedstrijd. Inwoners van de gemeente Epe en de gemeente Heerde die dit voorjaar hun tuin of balkon toegankelijker maken (of hebben gemaakt) voor de levende natuur kunnen meedoen.
Aanleiding is de landelijke actie ‘De Levende Tuin, Wat kun jij doen?’ (www.delevendetuin.nl). Een tuin is namelijk niet alleen voor planten. Het is de basis voor veel dierenleven. Zoals we weten gaat het niet goed met een aantal insectensoorten, zodat het gevaar bestaat dat het daardoor later ook wat slechter zal gaan met de mens. Wij kunnen daar heel eenvoudig zelf iets aan doen door het stukje natuur dat wij dichtbij ons hebben, leefbaarder te maken voor alles wat leeft in, van en door dat stukje. Denk niet aan grote, maar juist aan kleine acties. Haal een tegel uit de tuin, zegt deze actie, en plaats daar een leuk plantje in. Goed voor de bijen, vlinders, hommels, maar ook goed voor die andere insecten die daardoor in dat stukje grond om dat plantje heen kunnen gaan leven.

In juni gaan leden van ‘Groei en Bloei afd. Noord-Veluwe’ jouw initiatief bekijken. De jury zal vooral beoordelen op de drie elementen die er in een levende tuin aanwezig moeten zijn: tuinen bieden voedsel, veiligheid en nestgelegenheid voor dieren. Informatie daarover is ook te vinden op de site van de KNNV. Een levende tuin is overigens met de kleinste veranderingen te realiseren. Heb je een tegeltuintje of een balkon? Plaats daar dan bijvoorbeeld een kratje met tuinaarde met kattekruid. Een eldorado voor hommels. Kortom, we kunnen zelf wat doen aan de ‘biodiversiteit’ die snel achteruit gaat in ons ‘tegel-cultuur-omgeving’.

Doe je mee? Stuur dan een mail met een foto en een korte omschrijving van je initiatief naar veluweactief@uitgeverijgelderland.nl. ‘Groei en Bloei’ beoordeelt de inzendingen. De winnaar ontvangt een ‘groen cadeau’ en tevens een artikel in de Veluwe Actief Krant. Dus nogmaals: de jury kijkt niet naar de omvang van de tuin, maar vooral naar originaliteit, creativiteit en ‘eigen inbreng’.

Behalve tuinieren en tuintips bevat de komende Veluwe Actief-Krant veel meer artikelen over en door inwoners uit de gemeenten Epe en Heerde

  • Regionale volkszanger Dennis Wiltink vertelt over wat hij het mooiste vak van de wereld vindt. Ondanks de zenuwen vlak voor een optreden, zou hij zijn avonturen op het podium voor geen goud willen missen.
  • “Talent is bijzaak”, zegt Zita van Noordenburg over de schilderkunst. “Waar het om gaat is dat je plezier hebt en nieuwsgierig bent.” Zita komt ook aan het woord over de nieuwe expositie in De Ring van het gemeentehuis Epe, waar ruim 46 (oud-)leden van de Open Atelierdagen Noordoost-Veluwe vanaf 10 april hun werken tonen. Dit in het kader van de 25e editie van de Open Atelierdagen.
  • Kort nieuws is er over de nieuwe organisatie 60PlusRelatie, de rommel- en boekenmarkt aan de Enkweg, het belang van bijen in de tuin en de expositie ‘Arthur Briët, Rembrandt van de Veluwe’ in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet.
  • Hennie Pol, voorzitter van de Eper Wilhelminavereniging, vertelt over de festiviteiten rond Koningsdag, bevrijdingsdag en dodenherdenking.
  • Wilma van Rhee, eigenaar van Yoi Fashion in Epe en mede-organisator van het Modeweekend eind maart, komt aan het woord in de rubriek ‘De Top 5 Van…’
  • In een andere rubriek, Standpunt, komen we meer te weten over de nieuwe burgemeester van Heerde, Jacqueline Koops-Scheele.
  • Aart Bosch en Maurice Heutinck vertellen over ‘Hout met beleving’.
  • Een vijftal regionale hoveniers geeft tips voor tuinonderhoud en legt uit wat de nieuwste tuintrends zijn. Conclusie: ‘Een tuin is eerst en vooral om te genieten’.
  • Aandacht ook voor het prachtige fotoboek ‘Veluwse KLASSE’ dat half april verschijnt en in 22 hoofdstukken de ‘toppers van de Veluwe’ op het gebied van kunst, cultuur, natuur en horeca belicht. Uit onze directe regio komen onder meer het Voerman Museum in Hattem, Landgoed Vosbergen, Het Noord-Veluws Museum in Nunspeet, Kasteel de Cannenburch en CODA (Apeldoorn) aan bod.
  • De Agenda is dit keer stevig gevuld. De periode richting Pasen leidt tot veel extra activiteiten en ook diverse musea openen hun poorten voor het nieuwe seizoen.

De nieuwe editie van de VA-Krant verschijnt dinsdag 20 en woensdag 21 maart. Wanneer u de krant niet ontvangt kunt u ‘m afhalen bij de volgende adressen: https://www.uitgeverijgelderland.nl/wp-content/uploads/2018/11/Afhaaladressen-1.pdf