Het idee dat de Veluwe alleen interessant is voor wandelende en fietsende zestigplussers is al lang achterhaald. Ook kinderen kunnen zich hier in de regio uitstekend vermaken. Dat begint al in de krokusvakantie van 23 februari tot en met 3 maart. We hebben in dit artikel een aantal van de vele voorbeelden op een rijtje gezet.

Kozakkenveer
Een mooi uitstapje met kinderen waar nog veel te weinig mensen weet van hebben is een bezoek aan de buurtwinkel Koek en Ei in Veessen. Streekproducten en kleine boodschappen zijn leuk voor pa en ma en opa en oma, maar de eigen gebakken taartjes zullen vooral de kleintjes aanspreken. En wat misschien nog wel leuker is: kinderen kunnen hier snoepjes per stuk uitzoeken. Tegenover Koek en Ei ligt het Kozakkenveer. Het is voor kinderen een leuke ervaring om met het kleine bootje de IJssel over te steken. Je komt dan uit in de Duursche Waarden waar een uitkijktoren staat. Je kunt ook doorwandelen naar het informatiecentrum Den Nul waar je kunt zwemmen, spelen met waterpompen en waar veel informatie is te vinden over de plaatselijks natuur.

Belevingspaden
Interessant, zeker in deze omgeving zijn de belevingspaden voor kinderen en families in het Eperholt. Drie paden van ongeveer 3 kilometer lang met verschillend thema’s. Zo is er een zwijnenroute, een hertenroute en een vogelroute. In de routes zijn opdrachten opgenomen en je kunt er volop spelen. Het zwijnenpad begint bij De Ossenstal, het hertenpad bij Brasserie Floor en voor het vogelpad kun je starten bij Vakantiepark De Jagerstee. De routes zijn vrij te bewandelen, maar ze zijn leuker en leerzamer als je een belevingspakket van € 4 koopt. Dit pakket bevat een opdrachtenboekje, een verrekijker, loeppotje en een pen. Het belevingspakket is te koop bij de startpunten van de diverse routes en bij het VVV in Epe.

Kabouterroute
Een soortgelijke belevingsroute, maar dan net weer iets anders is de kabouterroute. Deze route is maar liefst 8 kilometer (!) lang en begin bij de speeltuin bij de Renderklippen. De kabouter wijst de weg. Het kan niet misgaan. En natuurlijk is het voorjaar de tijd van het jaar om lammetjes te kijken. Uiteraard is de lammetjesdag bij de schaapskooi op 16 maart de dag dat er allerlei extra’s te doen is.


De Koekoek
Zwem- en sportcentrum De Koekoek in Vaassen is ook een speelparadijs voor kinderen. Anniek Stoker van de Marketing- & Communicatie-afdeling maakt een opsomming, waarbij ze meldt dat ze waarschijnlijk nog een paar activiteiten is vergeten. “In de krokusvakantie hebben we hier een heel grote opblaasglijbaan in het water liggen. Daarnaast organiseren we in de vakantie iedere middag een andere activiteit, zoals watervoetbal, een glijbaanrace en aquadance. Direct na de voorjaarsvakantie beginnen we weer met onze zeemeerminnencursus. Kinderen, meestal meisjes leren dan zwemmen als een zeemeermin. Het zijn zes woensdagmiddagen. Uiteindelijk krijgen ze dan een Z-diploma en volgt er een optreden voor vaders, moeders, opa’s en oma’s. Maar er is meer”, vervolgt Anniek. “Zodra in het voorjaar het weer het toelaat, gaat onze zonneweide weer open en kunnen de kinderen gebruik maken van ons spraypark, een waterspeelplaats met de meest uiteenlopende spuitelementen, fonteinen en leuke waterspeelattributen. Er staat een tafeltennistafel, een springkussen en een zandcourt voor beachvolleybal. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon lekker zonnen in onze strandstoelen.”

Berghuizerbad
Ook bij het Berghuizerbad in Wapenveld kijken ze uit naar het voorjaar. En het hoeft niet eens mooi weer te zijn om je daar een middagje uitstekend te vermaken. In de voorjaarsvakantie is het wedstrijdbad grotendeels gevuld met een lucht- en springkussen, een zogenaamde wipe-outbaan. “En kinderen die denken ’Dat heb ik al eens gezien’, hebben het mis”, zegt Robert van Dijk, coördinator van het bad, “want elke vakantie huren we een andere baan met andere obstakels, dus hij ziet er steeds weer anders uit.” Ook na de vakantie is het goed toeven in het Berghuizerbad. Zo gaan op vrijdag 2 maart de lichten aan voor een heuse disco-avond. Van Dijk noemt verder de kinder- en verjaardagsfeestjes die in het zwembad gevierd kunnen worden. “In overleg is er van alles mogelijk. Zo bieden we speciale arrangementen, maar het is zelfs mogelijk om het hele zwembad af te huren. En vorig jaar hebben we de weide ingezaaid, maar dit jaar gaat ie echt open, met een terras en strandstoelen en een volleybal- en voetbalveldje. Je kunt dus lekker in de zon zitten en wordt het te warm, dan loop je even naar binnen en spring je in het zwembad. Wat wil je nog meer?”

’t Smallert
Natuurlijk is ook op Gezinspark en Forellenkwekerij ’t Smallert van alles te doen. Zo is het park gedurende de voorjaarsvakantie alle dagen open. De lijst activiteiten is bijna oneindig. Naast alle mogelijkheden in het speelpark (opent op 1 april met diverse nieuwe speeltoestellen), is er een mogelijkheid om kaarsen te maken en om te vissen. Op 30 maart staat de gratis toegankelijke open dag van ’t Smallert voor de deur. De kinderen worden dan verrast met allerlei activiteiten en kunnen uiteraard kennismaken met de nieuwe speeltoestellen in het park. Deze dag zijn er demonstraties hengels optuigen en visclinics (voor kinderen én voor volwassenen).


Kanoën
Een superleuke activiteit voor kinderen is de zogenaamde kanoroute, beginnend in de Nieuwe Wetering achter De Nijensteen in Veessen. De plattegrond met de kanoroute is gratis op te halen bij de toeristen informatiepunten (TIP’s) in Heerde, Veessen en Wapenveld. De kano’s zijn te huur bij Buitengewoon Buiten en bij Vadesto.

De Ezelhoeve
En hebben we het over kinderactiviteiten hier in de regio dan kunnen de kinderboerderij, speel-en doe paradijs De Koperen Ezel natuurlijk niet overslaan. Het aantal activiteiten voor kinderen op deze boerderij is haast niet tellen, maar wat gaat de boerderij extra doen dit voorjaar? “De komende weken, zeg maar gedurende de krokusvakantie van noord, zuid, west, midden en oost betalen alle opa’s en oma’s slechts € 1 voor een kop koffie”, zegt eigenaar Ard Westerink. “Waarom alleen opa’s en oma’s? Omdat dit bij uitstek de vakantie is dat grootouders op pad gaan met de kleinkinderen. Ouders moeten namelijk werken.”

Heggies Speelschuur
Ook Heggies Speelschuur, bij Camping De Zandhegge in Emst, is gedurende de voorjaarsvakantie alle dagen geopend. Er is volop gelegenheid voor de kinderen om te ravotten, te klimmen en te klauteren op de toestellen, zowel binnen als buiten. Nieuw dit seizoen is de mogelijkheid om mascotte Heggie een hand te geven en te knuffelen en uiteraard om samen met Heggie op de foto te gaan.

www.dekoekoek.nl
www.berghuizerbad.com
www.heggiesspeelschuur.nl
www.smallert.nl
www.dekoperenezel.nl
www.vvvepe.nl
www.kozakkenveer.nl
www.koek-en-ei.nl
www.wijzijnheerde.nl

Tekst: Gerrit Tenkink