Schaapscheerdersfeest tijdens Hessendag in Heerde

134

Zaterdag 8 juni 2024 wordt de schaapskudde naar het centrum van Heerde geleid om te worden geschoren tijdens het jaarlijkse Schaapscheerdersfeest. Op de Brink aan de Dorpsstraat worden ze geschoren door de schaapscheerders. Dit geeft altijd een mooi schouwspel.

Wil je in de ochtend meelopen met de schapen, de honden en schaapherder Lammert, samen met andere wandelaars? Zaterdag 8 juni kun je meelopen vanaf de Schaapskooi (Elburgerweg 33, Heerde). Om 7.30 uur verzamelen de schaapsherder en de schapen. De schapen lopen richting het centrum van  Heerde. Onderweg worden de schapen en wandelaars begeleid door Lammert en de drie (bordercolly) honden Daisy, Tim en Lad.

De wandeling van de Schaapskooi naar het centrum van Heerde is ongeveer 4 kilometer. Tussen 8.30 en 9.00 uur komen de schapen aan op De Brink. Kun je in de ochtend niet, dan kan je op het eind van het schaapscheerdersfeest aansluiten om de schapen weer naar huis (de schaapskooi) te brengen. Aanmelden hoeft niet. Iedereen kan meelopen. En je mag ook achter de schapen aan fietsen uiteraard.

Hessendag
Dit is niet het enige dat die zaterdag te beleven is in het centrum van Heerde. Het Schaapscheerdersfeest is tijdens de Hessendag, wat betekent dat er een grote braderie is in het centrum van Heerde; de Dorpsstraat is gevuld met kramen met lokale en bijzondere producten.

De lokale ondernemers openen hun winkeldeuren en bij slijterij Herfkens komt bierbrouwer ’t Zwarte Schoap voor een proeverij. Op de terrassen staan ze voor je klaar voor een hapje en een drankje. De kleedjesmarkt die tijdens de Hessenmarkt georganiseerd wordt zal deze keer ook weer plaats vinden achter de kerk aan de Bonenburgerlaan. Een plekje kan gehuurd worden voor € 2 door kinderen, kom daarvoor om 9.00 uur bij het hek van de Johanneskerk en krijg een plaats toegewezen.

Live entertainment op het dorpspodium
Om 10.30 uur komt goochelaar Joris op het dorpspodium om grote mooie bellen te blazen en hij kan hele mooie figuren maken van ballonnen! Als goochelaar en clown in één weet hij jonge kinderen op een unieke manier te entertainen. Om 11.25 uur geeft hij een giga grappige goochelshow. En om 12.15 uur zal hij nog een keertje bellen blazen en ballonfiguren maken.

In de middag speelt Damian & The Live band vanaf 13.30 uur. Sinds zijn dertiende is Damian in de ban van Rock & Roll, blues, country en gospelmuziek. Inmiddels kan hij zijn passie voor muziek delen met Martin op den Dries (mondharmonica), Ben Dijkman (bas) en Heerdernaar Richard Koot (drums). Ze spelen covers uit de jaren ’50, ’60 en ’70 zoals nummers van Elvis Presley, The Doors, Johnny Cash en The Rolling Stones.

Informatie
Het Schaapscheerdersfeest start om 9.00 uur met het scheren van een schaap door de burgemeester. Vanaf 9.30 uur openen de kramen van de Hessenmarkt. De feestdag duurt tot 17.00 uur en is in het centrum van Heerde op zaterdag 8 juni 2024 aan de Dorpsstraat en Bonenburgerlaan. Toegang is gratis. Parkeren in Heerde is ook gratis. Voor wie met de bus komt, is het maar een paar minuten wandelen naar dit evenement vanaf de Brinklaan.


Meer informatie vind je op de Facebookpagina van de Hessendag: @HeerderHessendagen

Foto: Erica Hottinga