Heleen Rompelman: ‘Mijn droom is dat ik mee mag maken dat het COC zijn laatste vergadering heeft’

1219
Heleen Rompelman: “Blijf in je kracht staan”

Vandaag, 17 mei, is het de internationale dag tegen homofobie en transfobie. Voor de 54-jarige Heleen Rompelman, coördinator van Club-T van COC Zwolle, is dit een dag waarop extra aandacht gevraagd kan worden voor discriminatie tegenover transgender personen en homoseksuelen. “Elke dag waarop wij als LHBTI-gemeenschap kunnen uiten dat we ertoe doen, is een belangrijke dag voor ons.”

Vijf jaar geleden werd Club-T opgericht. “Ik had regelmatig gesprekken met een goede vriend van me, Harry Siebring, waarin we het hadden over hoe moeilijk transgender personen, met name vluchtelingen, het hebben. Dat stimuleerde om iets op te zetten voor mensen uit de omgeving. Transpersonen worden gemiddeld zeven keer vaker lastiggevallen.” COC Zwolle heeft verschillende werkgroepen die gericht zijn op meerdere gemeenten, waaronder de gemeente Epe en Heerde. Heleen vertelt over waarom deze dag belangrijk is voor de gemeenschap. “We organiseren bijeenkomsten, maar nu is het in verband met corona heel lastig om bijeen te komen. Dat is best moeilijk.”

Verdrietig
Bij die bijeenkomsten worden er allerlei ervaringen gedeeld. “Wanneer anderen hun verhalen doen over het geweld waarmee ze te maken hebben gehad, raakt me dat heel diep.” Aan haar stem te horen, is ze duidelijk geëmotioneerd. “Ik word heel verdrietig van het feit dat het nog gebeurt. Je kunt iemand wel troosten, maar meer dan dat kun je niet doen. Dan voel ik me zo machteloos. Maar het is gelukkig niet altijd negatief! Er gebeuren ook genoeg mooie dingen.”

Dialoog
Heleen wil niet dat mensen met vingers gaan wijzen. “Ik kan me best voorstellen dat het lastig kan zijn als je er bijvoorbeeld achter komt dat je partner transgender is. Daarnaast is het vaak ook de angst voor het onbekende. Onbekend is onbemind, zeggen ze dan. Daarom geven wij ook voorlichtingen. Daarna staan mensen meestal open voor dialoog. In gesprek blijven is zo belangrijk!” Toch denkt ze dat er altijd gevallen van discriminatie zullen blijven. “Er zijn altijd mensen die een mening zullen hebben, dat hebben jij en ik ook! Wel denk ik dat er meer begrip naar elkaar toe zal zijn, mensen laten het los en zullen zich niet meer zo bemoeien met anderen. En trouwens, als anderen jouw grootste probleem zijn, heb je het prima voor elkaar!”, zegt ze lachend.

Jij doet ertoe. Het gaat om jou, niet om een ander

Toekomst
Heleen denkt na over de toekomst. “Ik hoop dat het op den duur beter zal gaan. Ik heb altijd gezegd: ‘Mijn droom is dat ik degene mag zijn die mee mag maken dat het COC zijn laatste vergadering heeft, omdat het niet meer nodig is’.” Om tot dat moment te komen, vindt ze het belangrijk om in gesprek te blijven, maar ook rolmodellen zijn belangrijk voor transpersonen. “Nederlanders zijn nuchter, dus idealiseren doen we niet zo snel. Maar ik merk dat rolmodellen heel belangrijk zijn. Zo zei een meisje eens: ‘Ik wil later net zo zijn als Nikkie Tutorials’. Toen zij vertelde dat ze transgender is, betekende dat heel veel voor de transgemeenschap. Ik ben natuurlijk wat ouder,” lacht Heleen, “dus voor mij is Sam Bettens eerder een rolmodel.”

Tegen de LHBTI-gemeenschap wil ze ook nog wat zeggen. “Blijf in je kracht staan. Jij doet ertoe. Het gaat om jou, niet om een ander. Ik begrijp heel goed dat het moeilijk kan zijn, maar jij bent het waard. Er is er maar één van jou, en het is heel zonde als we die kwijt zouden raken”, sluit ze af met een glimlach.

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met COC Zwolle (info@coczwolle.nl) of Club-T (clubt@coczwolle.nl).