‘We zijn niet knock-out’

1369
Wim Meenink heeft in deze weken tijd over om in de tuin te werken.

Wim Meenink is voorzitter van de Stichting Vrijheid in de gemeente Epe en penningmeester van de Wilhelminavereniging Epe. Met name de stichting werkte al sinds zomer 2018 toe naar het feest en de herdenking rondom ‘75 jaar bevrijding’, maar opeens lag alles stil.

“Ontzettend jammer dat de festiviteiten zijn afgelast, maar we zijn niet knock-out. De stichting blijft ook na 5 mei bestaan. Een aantal activiteiten, waaronder het lezingenprogramma, pakken we in het najaar weer op. En verder schuiven we zo veel mogelijk door naar april/mei 2021. Er zijn te veel mooie initiatieven om ze zo maar te laten verdampen”, aldus Wim, die nu tijd over heeft om zijn tuin op orde te brengen en ‘onze vijf vragen’ te beantwoorden.

Wat is je favoriete (afhaal) restaurant in de gemeente Epe?
“‘Veluws Eethuis Wissel’ en ‘Bij Ons’ in Epe. Op beide plekken kun je uitstekend eten, maar het is er ook gewoon gezellig.”

Wat is het mooiste niet-ontdekte plekje in onze gemeente?
“Achter de Ossenstal. Ik ga er vaak met mijn vrouw wandelen. Een mooi gebied met afwisseling van hei en bos. Ik kom van oorsprong uit de Achterhoek. Daar heb je het typische coulisselandschap met afwisseling tussen open landschap, bos en groene stroken met heggen en oude bomen. Misschien dat het daar wel mee te maken heeft.”

Wie zou je op dit moment en hart onder de riem willen steken?
“De mensen die heel veel tijd en energie steken in het verenigingsleven. Als voorzitter van de stichting zie ik hoeveel werk zij verzetten. En dat allemaal belangeloos. Zonder maatschappelijk en sociaal leven heb je een doodse samenleving.”

Wat zou je het liefst willen veranderen in de gemeente Epe?
“Een meer centrale rol van de gemeente en een betere toegankelijkheid van ambtenaren voor verenigingen die iets willen organiseren. Wij hadden het goed voor elkaar en zelfs rechtstreekse ondersteuning binnen de stichting van een ambtenaar, maar dat komt ook omdat we een grotere activiteit aan het organiseren waren. Voor kleinere organisaties is toegankelijkheid richting gemeente een stuk lastiger.”

Wie zou je in het zonnetje willen zetten?
“In deze tijd wil ik geen namen noemen, maar de mensen in de zorg en in de supermarkten die het leven zoveel mogelijk op gang houden Ze doen goed werk. Het is echt een eye-opener. Er is jarenlang bezuinigd op met name de zorg, maar nu zien we hoe belangrijk goede zorg is. Ik heb diep respect voor de toewijding en de mensgerichtheid van deze groep. Als dit straks allemaal achter de rug is, dan mogen ze van mij allemaal een vette bonus krijgen.”

Tekst en foto: Gerrit Tenkink