Onbeperkte vrolijkheid

1971
Marianne Loogman organiseert in Epe de carnavalsavond voor mensen met een beperking. “Als je die glunderende gezichten ziet; dat is het mooiste dat je kunt meemaken.”

Marianne Loogman (64) organiseert sinds jaar en dag namens CV de Darpspompers de carnavalsviering voor mensen met een beperking. Even leek er een serieuze kink in de kabel te komen, maar waar de Darpspompers in de ‘slaapstand’ staan, gaat het carnaval voor mensen met een beperking gewoon door en wel op 21 februari in het wijkgebouw van de Burgerenk.

Marianne is geboren en getogen in Heemstede, maar woont alweer 44 jaar in deze regio, eerst in Emst en daarna in Epe. “Mijn man Jan kreeg een baan bij Bouw- en woningtoezicht in Epe en dus kwamen we naar de Veluwe.”

De aanpassing duurde precies 6 weken. “Die eerste tijd dacht ik ‘wat doe ik hier?’, maar dat draaide al snel helemaal om. Ik kreeg werk bij kledingzaak Bunde en dat beviel goed. Later heb ik bij Vérian gewerkt, dat heette destijds nog Alfahulp. Wat ik zo fijn vind aan deze regio? De gemoedelijkheid, vriendschappen en ‘noaberschap’.”

In de jaren ’90 werd Jan Loogman door CV de Darpspompers gevraagd als Prins Carnaval. Daardoor raakte het hele gezin betrokken bij carnaval. Ook zoon Matthijs bleek een echte feestvierder. “Hij vond de jaarlijkse carnavalsdag voor mensen met een beperking helemaal geweldig. En zo rolde ik in de organisatie van die dag. Ik heb dat jarenlang met veel plezier gedaan. Afgelopen jaar echter werd Matthijs ernstig ziek. M’n hoofd stond helemaal niet naar carnaval, maar gelukkig bleek onlangs dat alles goed met hem gaat. Er was nog tijd genoeg om de organisatie op te pakken, we konden alleen niet meer bij de Middenstip terecht. Gelukkig kan het feest doorgaan bij wijkvereniging de Burgerenk.”

Het carnaval voor mensen met een beperking vindt plaats op vrijdag 21 februari in het gebouw van de wijkvereniging Burgerenk, Klimtuin 46 in Epe.

Ontspanning
“De formule van het evenement is al jarenlang hetzelfde”, zegt Marianne, “maar je probeert er elk jaar net een andere invulling aan te geven. Dat doen we samen met een groep vrijwilligers. We doen nooit vergeefs een beroep op de leden van de voormalige Raad van Elf, oud-prinsen en -prinsessen. Zij helpen belangeloos mee om de avond tot een succes te maken. Wat er zo leuk aan is? Kom eens kijken! Als je die glunderende gezichten ziet; dat is het mooiste dat je kunt meemaken. Het is onbevangen vrolijkheid, een stukje ontspanning voor iedereen.”

‘IK BEN NIET ZO VAN DE GEKKE PAKKEN. EEN KIEL VAN DE VERENIGING, DAT IS MIJN CARNAVALSPAK’

Marianne hoopt het carnavalsevenement nog jarenlang te mogen organiseren. “Naast de vrijwilligers zijn we afhankelijk van sponsors. We willen geen entree heffen, dus dan ben je aangewezen op sponsorinkomsten. Zo’n avond kost niet heel veel, maar toch zou het fijn zijn als zich er een paar sponsors zouden melden. Je hebt natuurlijk de zaalhuur, de muziek, dit jaar hebben we een mystery guest, we regelen een onderscheiding voor iedereen en een speciale onderscheiding voor de prins en prinses; al met al geen grote bedragen, maar alles bij elkaar hebben we toch minimaal € 500 nodig om de begroting rond te krijgen.”

“Het zou fijn zijn als zich er een paar sponsors zouden melden. Zo’n avond kost niet heel veel, maar we willen het graag mooi ‘aankleden’ voor de mensen.”

Slapeloosheid
Dat de formule nog steeds succesvol is, blijkt uit de circa 150 mensen die jaarlijks op het evenement afkomen. Opvallend daarbij is dat de Darpspompers zelf sinds enkele jaren niet meer actief zijn. Marianne hoopt dat de carnavalsvereniging nieuw leven worden ingeblazen. “Dat zou prachtig zijn. Een paar nieuwe, jonge mensen die de kar willen trekken; ik hoop dat ze uit hun slaap worden gehaald.”
Die ‘slapeloosheid’ geldt dus beslist niet tijdens het carnaval voor mensen met een beperking. Weet Marianne al welke outfit ze zal dragen? “Dat is bij mij elk jaar hetzelfde, ik ga als mezelf”, zegt ze lachend. “Ik ben niet zo van de gekke pakken. Een kiel van de vereniging, dat is mijn carnavalspak.”

Het carnaval voor mensen met een beperking vindt plaats op vrijdag 21 februari in het gebouw van de wijkvereniging Burgerenk, Klimtuin 46 in Epe. De zaal gaat open om 19.00 uur en het feest begint om 19.30 uur.

Tekst: Ton Brands
Portretfoto: Gerrit Tenkink
Foto carnaval: Darspspompers