Dankzij Eper pannenkoeken naar de top

3246
Golden Boy Matthijs de Ligt is met Ajax volop in de race voor drie prijzen.


Matthijs de Ligt scoorde gisteren de winnende goal voor Ajax in de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus. Door deze prestatie behoort Ajax bij de beste vier teams van Europa. Wie weet waartoe de flow waarin Ajax verkeert zal leiden. Het geheim van De Ligt? Eper pannenkoeken.

De 19-jarige in Leiderdorp geboren Matthijs de Ligt schopte zijn eerste balletjes bij FC Abcoude. Op zijn 9e jaar maakte hij de overstap naar AFC Ajax. Aldaar maakte hij een stormachtige ontwikkeling door. In het seizoen 2015-2016 werd hij verkozen tot Talent van de Toekomst. Dat die uitverkiezing terecht was, konden we in Epe al in 2013 zien.

Matthijs de Ligt: “De lekkerste pannenkoeken heb ik
tijdens het Marc Overmars Paastoernooi gegeten.” Van links naar rechts: Mitchell
Overmars, Nigel Bouwman , Ché Nunely , Bob van Uden en Matthijs de Ligt.

‘Wat een hoop toeschouwers’
De Ligt die in het zelfde rijtje als Messi, Rooney en Paul Pogba staat van wege zijn Golden Boy award 2018, speelde met de jeugd onder 12 jaar van AFC Ajax op het Marc Overmars Paastoernooi 2013. Dat dit een talentvolle lichting was met onder andere ook Justin Kluivert, bleek uit het feit dat zij de finale in de sneeuw tegen AZ wonnen. Enkele duizenden toeschouwers hadden over de twee toernooidagen jeugdtopteams vanuit heel Europa en zelfs daarbuiten zien spelen. Het ontlokte Matthijs de Ligt de uitspraak: “Wat stonden er een hoop toeschouwers langs de velden.” Onder hen vele gastouders die hun logeetjes aanmoedigden. Matthijs de Ligt herinnert zich zijn logeerpartij bij de familie Overmars nog goed en denkt de reden van de toernooiwinst te weten. Aan de vooravond van de finale is hij met zijn gastgezin pannenkoeken gaan eten bij de Ossenstal.

Gastoudergezinnen
De charme van het Paastoernooi is dat al sinds jaar en dag veel teams uit binnen- en buitenland gebruik maken van de mogelijkheid om hun voetballers bij lokale gezinnen onder te brengen. Dit geeft een extra dimensie aan de deelname aan dit toernooi voor deelnemers en gastgezinnen. Matthijs de Ligt omschrijft zijn verblijf in zijn gastgezin destijds als “gewoon mooi!”
Edwin Overmars herinnert zich de logeerpartij nog als de dag van gisteren. “Samen met de familie Habets, die ook twee gastspelers van Ajax in huis had, zijn we pannenkoeken gaan eten bij de Ossenstal. Behalve Matthijs de Ligt logeerde ook Ché Nunnely bij ons, een supersnelle rechtsbuiten die nu in Jong Ajax speelt. Die gasten hebben toch maar mooi een verkorte cursus ‘Hoe haal ik de top’ bij ons mogen volgen. Wat ze in dat weekend allemaal niet geleerd hebben…”, aldus de oudste van de Overmarsbroers lachend.

Ajax U12 won in 2013 het Marc Overmars Paastoernooi in hun jeugdcategorie.

Dan serieus: “Ik vond de gedrevenheid van met name Matthijs heel opvallend. Op die jonge leeftijd wist hij al waarmee hij bezig was. Een enorme uitstraling en een combinatie van kracht, inzicht en rust. Op die leeftijd is dat wel bijzonder. Leuk is ook om de karakters terug te zien: Matthijs erg rustig en beleefd en Ché erg druk en enthousiast, die in de huiskamer tal van zijn trucjes en passeerbewegingen liet zien. We kijken er met veel plezier op terug.”

Foto’s: Ajax (actiefoto) en familie Overmars (gastgezin)